Це інфекційне захворювання викликається бактеріями роду Сальмонелла. Основними джерелами зараження є інфікований корм і вода, а також жівотниє- бацилоносії. Є і додаткові чинники виникнення і розповсюдження хвороби — такі, як тіснота і грязь в клітках, незбалансований раціон, авітамінози, різкі коливання зовнішньої температури (протяг або перегрів). Ризик зараження особливо великий літом, оскільки висока температура середовища стимулює розвиток хвороби. Основні симптоми сальмонельозу: здуття живота із-за скупчення газів, пронос з сильним різким запахом, жовтувато-зеленого кольору. Різко міняється температура тіла: спочатку вона підвищується, потім стає нижчим за норму. Смерть може наступити вже через 24—48 ч з початку захворювання. Лікування і профілактика. На основі діагнозу призначають левоміцетин, ампіцилін, фуразолідон, вітаміни групи В, аскорбінова кислота і ін. Для запобігання рецидивам рекомендується вакцинація. Як і при будь-якому інфекційному захворюванні ефективною мірою боротьби є профілактика.Проводяться різні заходи щодо попередження хвороби: знищуються хворі тварини, ізолюються ті, які викликають підозру в зараженні, обов'язкова дезинфекція і 20-денний карантин для тих, що контактували з хворими тваринами. Потрібно проаналізувати причини виникнення захворювання і усунути їх, в першу чергу поліпшити годування санітарно-гігієнічні умови змісту. Можна обробити гарячим пором корм перед тим, як давати його тваринам. Бактерії можна знищити різними дезинфікуючими розчинами, а також кип'яченням або нагріванням до дуже високої температури (приблизно 85 З).Коли хворі тварини знищені, клітку і устаткування необхідно продезенфікувати 5% розчином карболової кислоти, 5%ной емульсією креоліну, 2% формальдегідом або 20% суспензією свежегашеной винищити. Через 4-6 годин після цього клітку і устаткування промивають під краном з гарячою водою з милом і просушують. Бактерії сальмонелли небезпечні і для людини, тому при догляді за хворими тваринами потрібно дотримувати особисту гігієну, ретельно мити руки гарячою водою з милом.
|