Всі вуглеводи діляться на моносахариди або прості цукри(виноградні,плодові і інш.),полісахариди - речовини,що складаються з моносахаридів і мають властивості цукрів,але є продуктами консентрації моносааридів.
Клітковина або елюлоза,є тільки в рослинних кормах і завжди використовується для оцінки кормів і раціонів.В невеликих кількостях вона необхідна тваринам,як засіб стимулюючий моторну функцію тварної системи,вона визначає ситість організму.В раціоні в морських свинок її рівень має бути не більше 5%.
Вуглеводи складають основну частину гарчування тварин.Їхня роль дуже значна.Вуглеводи потрібні організму для роботи м'язів і для пітримки температури тіла.Решта вулеводів відкладається про запас в печінці в вигляді глікогена і утворення жиру.При дефіциті вуглеводів в їжі глікоген використовується,потім руйнуються жири і притеїн. Коли нестача вуглеводів в кормі відчувається більшість часу,настає слабкість м`язів,пасивність,втрата апетиту,зниження температури тіла.
|