Жири(ліпіди) - це речовини тваринного або рослинного походження,які добуваються ефіром, бензином, хлорофілом і іншими розчинниками або отримуються вигріванням з тваринного організму або витискається з насіння рослин.
Жири - це суміші складних органічних речовин, які складаються з гліцерину і високомолекулярних жирних кислот. Вони використовуються в утворенні теплової і механічної енергії і для відкладанні в тканинах в якості запасів. Вони входять в склад протоплазми клітин живого організму. В організмі жири уторюють в 2,2 рази більше енергії ніж така сама кількість протеїнв або вуглеводів.
В здорових,вгудованих тварин завжди повинен бути тонкий шар підшкірного жиру. Він захищає організм від переохолодження,підтримує постійну температуру тепла, морські свинки в таком стані краще почувають себе і готові до розмноження. Однак забагато жиру шкідливо впливає на здоровя тварини і потомства. Щоб уникнути ожиріння,морським свинкам слід встановити норму жирних кормів,яких в рціоні повинно бути не більше 10-15%.
В склад рослинних жирів входять ненасичені жирні кислоти. Деякі з них не можуть синтезуватись в організмі морських свинок, але вони потрібні для зниження рівня холестерину в крові,попереджують потовщення стінок судин.При відсутності рослинних жирів у тваринок затримується ріст і розвиток, а при недостачі жиру в кормі калорійність раціону різко зменшується.Багаті жирами насіння соняшника,коноплі і інше насіння слід зменшити у вживанні.
|